Če niste v zadnjih šestih mesecih živeli v podzemni jami brez Wi-Fija ali kabelske televizije, ste najverjetneje slišali za Ice Bucket Challenge ali izziv polivanja z ledeno mrzlo vodo… In ja, tudi jaz sem ga naredil…

Torej, ZAKAJ?
Zato, ker je namen izziva, da se donira denar ali širi in osvešča ljudi o tej bolezni. In kaj je ta bolezen posebnega, da si zasluži tako masovno pozornost? Raka, levkemijo, cerebralno paralizo in dost drugih bolezni že poznamo, za ALS pa sem, priznam, prvič slišal.
Od malega sem se vedno bal samo enega uvoda v smrt. Ja, smrt v nesreči, ognju, utopitev, vse to je hudo, se strinjam, ampak vse to traja samo trenutke v primerjavi z ALS. Glede na to, da so me iz vode že dvakrat reševali nezavestnega, povem iz prve roke, da niti ni tak hudo, pa še traja slabih 5 min, razen če niste profesionalni potapljač na vdih. Ampak od malega pa me je resnično bilo strah samo te bolezni, da mi odpove telo in postanem “rastlina”, za katero morajo vsi skrbet. Ko ti možgani delujo normalno, ampak ne moreš nič. Ne moreš si sam in ne morejo ti drugi pomagat. Ne smejo ti niti odklopit naprav, ki te držijo pri življenju, čeprav bi to sam rad, da bi končal to nočno moro. Ampak dovolj mojih besed okoli tega, raje si preberite besede, ki jih je napisala moja prijateljica, ki je pred kratkim izgubila fanta za to boleznijo:

Želite vedro ledene vode? Resnična groza leži drugje.
Resnična groza je, ko ugotoviš, da telo ne deluje tako, kot bi moralo. Ko začneš čudno hoditi, pa ne veš zakaj. Ko se spotakneš na ravnem. Ko so kozarci od kumaric naenkrat pretesno zaviti. Ko brskaš po internetu in je ena diagnoza bolj strašljiva kot druga. In ko greš čez milijon diagnostičnih postopkov, pa ena za drugo odpadajo diagnoze, za katere upaš, da jih imaš. Hecno, ampak upaš, da imaš boreliozo. Upaš, da imaš tumor na hrbtenjači. Da imaš tako deformirano hrbtenico, da ti pritiska na živec in povzroča tvoje simptome… Ampak nimaš borelioze. Hrbtenica je v redu, tudi tumorja nimaš. Upaš, da ni multipla skleroza. Potem upaš, da je multipla skleroza. In ne ugotovijo, kaj ti je, tebi pa se stanje slabša. Vedno bližje si tisti diagnozi, ki se je na smrt bojiš. In bereš o bolezni, iščeš tiste simptome, ki jih nimaš. Aha, pri ALS trzajo mišice, meni pa ne. In potem ti mišica zatrza. Vedno več simptomov imaš, ki peljejo v to smer. In potem, žal mi je, ampak imate ALS…
Resnična groza je, ko se zaveš, da ti telo odmira, pri polni zavesti, pri bistrem umu, pri zdravem duhu. In veš, kako bo potekala bolezen. Izgubljal boš mišice, ne boš več hodil, ne boš mogel skrbeti zase. Opešale ti bodo roke, mišice trupa. Ne boš več mogel jesti, ne boš mogel govoriti, na koncu ti bodo odmrle dihalne mišice in se boš zadušil.
Resnična groza je, ko opaziš, da ti trza mišica, ki ti do takrat še ni. Ko ti prvič zmanjka sape. Ko začneš bolj okorno govoriti. Ker ti vsak tak dogodek iztrga košček upanja iz srca.
Resnična groza je, ko bi rad jedel, pa ne moreš pogoltniti. Če ti uspe, se ti zaleti, pa se ne moreš odkašljati. Rad bi zajel zrak, pa ne moreš razširiti pljuč. Rad bi spal, pa te je strah, da ne boš mogel poklicati pomoči, če te začne dušiti. Rad bi se pogovarjal, delil svojo bolečino, svoje strahove, rad bi prekleto povedal, da te nekaj boli. Pa ne moreš. Lahko samo pomežikneš v odgovor, če ti kdo uspe postaviti pravo vprašanje.
Resnična groza je, ko bi rad povedal, da imaš nekoga rad. Pa ne moreš. Rad bi pobožal, pa ne moreš dvigniti roke. Rad bi poljubil, pa ne moreš premakniti ustnic.
To je vedro ledene vode. To je ALS.

In kaj je ta izziv dosegel po svetu? Lani, so v istem obdobju kot letos zbrali $2,5milijona. Se vam zdi dosti? Poglejte na sliko, koliko so zbrali letos od 29.julija do 27. avgusta. Osredotočite se na zneske po dnevih za zadnjih 9 dni:
als

In glede na to,da sem zadnje dni prebral veliko negativnih komentarjev na to temo, kao kakšna potrata vode je to… Teh +-10 litrov vode je ENKRATNA uporaba, ki ima vsaj nek namen. Koliko vode pa mi vsi DNEVNO porabimo po nepotrebnem, vsakič ko:

  • gremo lulat in porabimo VSO vodo v kotličku
  • splaknjujemo urin in blato s PITNO vodo
  • pustimo teči vodo med miljenjem rok
  • pustimo teči vodo med umivanjem zob
  • imamo med tuširanjem in drugim umivanjem do konca odprto pipo
  • se tuširamo dosti dalj časa, kot je potrebno, ker “pač paše”
  • se kopamo v banji in še stuširamo po tem
  • umivamo avto in druge stvari s PITNO vodo
  • zalivamo vrt s PITNO vodo s polnim pritiskom, da je mokre še pol parcele
  • imamo na vrtu vodomete in ribnike
  • pomivamo posodo pod tekočo vodo
  • in še bi lahko našteval

Ampak če ste taki carji (brez sarkazma), da že pazite na vse zgoraj navedeno, pa ste vseeno bili nominirani za izziv, pa nardite to, kar je nardil Matt Damon (vsaka mu čast!):

16054_10204767048918937_5510064083264844195_n